Låt barn rösta! Eller?

  Klickade mig under kvällen in på några bloggar om rösträttsåldern. Det ursprungliga inlägget verkar komma från Henrik Oscarsson som tycker att barn också borde få en röst precis som alla andra medborgare. Rent praktiskt menar han att vårdnadshavarna kan få ta hand om sitt barns röst tills denne är mogen eller innehar rätt ålder. Lagen gillar inte den idén utan menar att man inte kan ge bort rätten att rösta till någon annan. (Förövrigt är jag väldigt stolt över att jag lyckades länka! Läs själva för lite bättre koll.)

  Jag tycker att tanken på att varje människa har en röst är jäkligt bra och viktig. Raddan med "oavsett kön, sexualitet, hudfärg, etniskt usrpung, politiska uppfattningar, funktionshinder" m.m  borde definitivt kompletteras med ålder. Åldersdiskriminering är allt för vanlig på alla plan i samhället idag.

  Vad som däremot förvånar mig är att man pratar om att föräldrarna ska få sitt barns rösträtt. Innan kvinnor fick rösträtt tyckte man att deras män "ju kunde rösta åt dem", något som för oss idag låter helt orimligt. Men är man inne på ombudsröstning så är man ju inne på det spåret; det är alltså inte du själv utan någon annan som bestämmer hur du ska rösta.
  Med ett sånt system försvinner poängen med att låta alla rösta. För med det vill man ju uppnå att barnen röstar som de själva tycker, och att deras kunnighet i frågan inte ska ha någon relevans eftersom den omöjligt kan baseras på ålder.
Barn ska inte vara något slags medel för mer makt i samhället, även om jag förstår tanken på att en familj på fem person "borde" ha mer att säga till om än en enda person.
  Självklart uppstår ju då problem med att partier såsom "Godispartiet" eller liknande (hittade på det där, men vem vet, det kanske finns?) får "för mycket" makt. Att barn inte är mogna att ta ansvar för sina handlingar på det sättet är ett faktum, men jag tror faktiskt att det finns mycket att lära i att ge barn ansvar för att de ska ta det. Mer politiska diskussioner, och då även filosofiska funderingar, i skolan skulle nog kunna lösa många praktiska problem.

  Nåja, det är utan tvekan en fråga värd att diskutera. Men tanken på att mina föräldrar skulle rösta åt mig känns fruktansvärd. Inte alla föräldrar (läs: min pappa) skulle låta sina barn rösta som de själva ville.

Kommentarer
Postat av: Niclas

Började skriva en kommentar, men det blev ett inlägg på min blogg istället^^

2009-01-15 @ 01:18:07
URL: http://absoluteniklas.blogspot.com
Postat av: Khadidja

Jag förespråkar sänkt rösträttsålder, men tycker samtidigt att man rent ideologiskt sätt skulle kunna vara mer radikal. Varför ska inte alla människor få rösträtt? Jag har tidigare skrivit ett inlägg om detta på min egen blogg http://khadidja.se/?p=26 och http://khadidja.se/?p=236.Varför inte ge alla människor rösträtt från födseln? Så får alla välja att förvalta sin röst som man själv vill. Vill en tioåring i så fall gå och rösta kan den göra det, medan den kan välja att inte göra det. Möjligheten finns där. Ålder är idag stort sett den enda faktorn som avgör om någon får rösta eller ej.

2009-01-17 @ 14:20:54
URL: http://khadidja.se
Postat av: Sara

Låter jättebra! :)

Det jag reagerade på var ombudsröstningen, rätten att rösta fritt måste ju ingå i "en person - en röst". Tänk om statsministern hade bestämt att regeringen skulle förvalta alla 9 miljoner röster...

2009-01-17 @ 14:42:27
URL: http://annaochsara.blogg.se/
Postat av: Claes

Jag funderar på varför grisar och höns nekas rösträtt i ett land som vi (felaktigt!) kallar en demokrati. Ska vi ge ettåringar rösträtt måste ju en häst ses som minst lika kapabel att rösta. Jag skulle säga att båda är ungefär lika begåvade i att skapa en egen åsikt om politiska frågor.

2009-01-25 @ 16:23:50
URL: http://svartflagg.blogg.se/
Postat av: Claes

Vill bara tillägga att huvudsaken med rösträtten är att den som röstar också ska ha möjlighet att bli vald - och jag vet inte hur det skulle se ut med en femåring till statsminister. Skulle ni tillåta det?

2009-01-25 @ 17:38:22
URL: http://svartflagg.blogg.se/
Postat av: Sara

I dagens läge är det självklart inte möjligt att låta ettåringar rösta. Vad jag menar är att vi bör sträva efter att samhälle där alla får vara med och påverka, i synnerheten i frågor som rör de själva. Med i första hand ett reformerat skolsystem tror jag fullt på att detta är något som mycket väl kan lyckas.

Det handlar om att finna ett välfungerande system för detta och vid närmare eftertanke har jag kommit fram till att jag tycker att ombudssystemet, om inte annat, åtminstone är ett stort steg i rätt riktning.I ett demokratiskt land är det självklart att en femåring får sitta som statsminister om större delen av folket vill det. Anser folket i samhället att femåringen kommer klara av det så ska denna möjlighet självklart inte frångås. Dock tvivlar jag starkt på att något sådant skulle insträffa.

Dessutom finns det ju möjlighet att reformera systemet så att man inte för lov att bli vald förrän man är t.ex. 16, med då är det på grund av att barnet bör ha slutfört sin obligatoriska skolgång som det har rätt till samt att det i annat fall skulle vara barnarbete.Självklart borde kor, grisar och andra djur i världen också få rösta. Men man kan inte ändra systemet om man inte har en god idé om hur det nya ska fungera. Ser fram emot att höra ett förslag från din sida, Claes! Självklart är det helt felaktiskt att vi kallar samhället för demokratiskt när inte alla levande individer ges möjligheter att påverka.

2009-01-25 @ 23:57:16
URL: http://annaochsara.blogg.se/
Postat av: Herr X

"I dagens läge", jag ser fram emot den dagen då vi faktiskt låter spädbarn "gå" till val. Krypa kanske är ett mer rimligt ordval. Mitt förslag för övrigt, som du verkar intresserad av, är lika enkelt som briljant: en upplyst despot.Vad den verkliga framtiden anbelangar ser jag givetvis bara gott i ett ökat engagemang i samhällsfrågor. Från det till att låta alla rösta är steget långt. En sextonårig nynazist kan vara hur engagerad som helst (så engagerad att han kan gå till våld för sin åsikt, beundransvärt, eller hur) men det innebär inte att han på något sätt skulle vara mogen att gå till val. En sextonåring har svårare att se konsekvenserna av sina handlingar än en årtonåring.

2009-01-26 @ 18:57:39
Postat av: Sara

Upplyst despot?Men att sextonåringar skulle ha svårare att se konsekvenserna av sina handlingar än en artonåring är fanimej DET SÄMSTA JAG HÖRT.

Du påstår alltså att en engegerade ARTONÅRIG nynazist skulle vara helt okej? Eller påstår du att såna idéer försvinner på en persons artonårsdag?(Jag tror förövrigt att det finns betydligt fler engagerade liberaler eller socialister än nynazister.)

2009-01-26 @ 21:11:20
URL: http://annaochsara.blogg.se/
Postat av: Bea

Claes alla får ha olika åsikter, kom ihåg vad Iara säger :P

Haha.. Och sluta vara så negativ till det alla andra skriver (notera att jag ens lästa inlägget!)

För övrigt så förstår jag att du kan tycka att en sextonåring kan ha svårare att se konsekvenserna av sina handlingar med tanke på att DU själv inte kan göra det xD Nej, men bara för att man är 18 betyder inte det att man kan det heller.. Då borde det ju vara så att killar får rösta typ två år senare än tjejer eftersom de inte mognar lika fort :P

2009-01-27 @ 21:23:54
URL: http://desmajobbiga.bloggspace.se
Postat av: Claes

Jag hade tänkt att svara på det Bea skrev men hade svårt att utläsa ens en tillstymmelse till poäng i det ovanstående svamlet. Det vore lättare om du faktiskt sa något.Nej, jag anser inte att jag är mogen att rösta. Jag vill inte se sextonåringar rösta och fick jag välja skulle inte du heller rösta Bea, oavsett ålder.Vad gäller "killar mognar senare än tjejer" upplever jag ständigt motbevis till denna myt. Du är ett av dem, Bea. Dessutom anar jag att killar i regel är mer politiskt engagerade och insatta än shoppingdyrkande tjejer.Jag tror inte att alla extremåsikter försvinner på artonårsdagen, men jag tror att människors åsikter mognar och blir mindre extremistiska (konformistiska, om man så vill) med tiden.Vid sexton vill jag slutligen hävda att man inte är vuxen, eller för den delen myndig. Rösträtten är enligt mig förknippat med myndighetsåldern, och sextonåringar borde givetvis inte vara myndiga. Som omyndig håller jag fortfarande på att växa upp och skapa en egen världsuppfattning. Vid arton har de flesta skapat sig en.

2009-02-02 @ 22:09:30
Postat av: Sara

Jag kunde inte heller ursilja någon seriös poäng i Beas inlägg, varför jag inte heller svarade på det.Jag tror att ENDA anledningen till att artonåringar skulle vara mognare i en omröstning vore just att de är 18. Då får man ju rösta, så varför bry sig tidigare?

Detta innebär att 16-åringar skulle resonera precis likadant OM de fick rösta.I övrigt tycker jag att "vuxen" är ett väldigt odefinierat uttryck eftersom ens mognad bygger på betyligt fler faktorer och dessutom är näst intill omätbar.När jag kommer till sthlm kan du dock gärna få förklara vad "uplyst despot" är för något.

2009-02-03 @ 00:21:59
URL: http://annaochsara.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0