Om betygshets och skolans egentliga uppdrag.

För den intresserade så skrev jag om betyg på Fria Ord i gårdagens GP (20/4). Lite coolt.

Elevrådskongressen 2009. Oförglömligt.

Bättre sent än aldrig, vad har hänt sedan sist?

Var hos Olivia i Malmö för några helger sedan. Det var supermysigt och hon lagade skitgod veggie-mat till mig :)

I övrigt, inget intressant. Har försökt komma igång "ordentligt" med HiA-arbetet, men det går riktigt uselt.

Vad som dock är riktigt, riktigt intressant, är Sveriges Elevråd - SVEA. Tidigt en fredagmorgon begav sig nämligen jag och Branko till Emmaboda för att delta på elevrådskongressen. Jag var trött och hade missat min buss på morgonen vilket resulterade i panik + taxi, Branko var nervös och visste inte om han hade tagit med sig tillräckligt många par byxor, och några andra elevrådare kunde vi inte se till.
   Detta skulle det emellertid bli ändring på. När tåget stannade till i Alvesta droppade en hel hög med sovsäckspåpackade eventuella SVEA-människor på, och vi började genast spekulera i huruvida det stämde eller inte. Vid ett tillfälle verkade det dock som att de gick av för tidigt och vi blev djupt besvikna, innan vi till vår stora glödje upptäckte att vi hade haft fel. Istället klev de, tillsammans med oss, av på Emmabodas station. En kiosk, en serbisk förening och några små villor syntes till. På den extremt korta vägen till skolan vi skulle hålla till på hann vi i princip få koll på hela stan. Konsum, Hemköp, gymnasium döpt efter känd författare, lite hus, å + bro, skola med gympasal tillfälligt ombyggd till plena. Vi var alltså framme.
   Vi checkade in och själv blev jag för stunden av med allt jag ägde vilket resulterade i en något småsur mamma och inga pengar. Istället fick vi snygga festivalarmband och en tygpåse med propositioner, schema, penna, mapp, info och annat (inte så) kul. Enligt schemat skulle vi i alla fall inte sätta igång med någonting förrän nästan fyra timmar senare. Det blev till att vara social som tusan.
   Men det var skittläskigt! Vi upptäckte snabbt att vi inte bara var otroligt blyga, utan att alla andra dessutom verkade känna varandra sedan innan. Vi kände oss minst sagt lite lost. Men så tjuvlyssnade vi på en funkis som pratade med två personer. Tjejen nämnde Grön Ungdom, och jag tog därför mod till mig och hoppade in i samtalet. Och såhär i efterhand kan jag inte annat än konstatera att det nog var det bästa beslutet under hela resan. Elli och Helge är fantastiska människor som vi hade fruktansvärt kul med under helgen.
   Och en salig blandning av glassar, bullar, godis, bokrea, konstig-rullande-kula-på-torget, gungande, inledande plena och telefonmöte med GU's valberedning senare befann jag mig i mitt ustkott tillsammans med Helge. Vi skulle behandla stadgar.

   Under den första dagen blev det mycket lek och lära-känna. När det sedan kom till diskussionerna var vi några få som var uppriktigt intresserade, och det visade sig senare i plena att vårt utskott inte bara var grymma på Samuraj, utan också på yrkanden. Sveriges Elevråd - SVEA har nu de bästa stadgarna någonsin, typ.
   Vi har också de bästa fokusområdena någonsin. Vi hade en sjukt häftig debatt i plena där det yrkandet jag pratade för som tusan för gick igenom. Det var coolt som fan. Känslan av att ha pratat så mycket, tänkt så mycket, hoppats så mycket och sedan... vinna. Jag har helt blivit av med min talarstolen-skräck, om än absolut inte nervositet, för den här gången, och jag fick massa komplimanger som fortfarande värmer.

   Senare på kvällen var det dags för bankett. Folk sjöng, pratade, uppträdde, skrattade och blev avtackade, och jag kände att jag verkligen hade fallit för den här organisationen. Mig kommer de få se mer av.
  Tyvärr var jag tvungen att åka tidigare, redan halv sex på måndag morgon, för att gå på en utbildning i Stockholm. Det var förvisso något jag ville göra, men det var verkligen sorgligt att efter att ha gått omkring och snackat med folk en hel natt, plötsligt packa ihop alla sina saker från helgen och vandra iväg till tåget. Jag trodde inte att jag skulle missa särskilt mycket, men när jag i efterhand såg bilderna längtade jag tillbaka.
   Jag vill ha elevrådskongress, och det suger att det dröjer ett helt år till nästa!


Såhär i påsk-tider.

Läs!
http://hkbergman.blogspot.com/2009/04/at-inte-agg-snalla.html


(Och förlåt för inaktivitet. Ska bli bättre. Ska skriva lite kort om Sveriges Elevråd - SVEA's elevrådskongress (årsmöte) som tog mig med storm, samt om min nya fräna frilla och RBUF på Dreamhack, så snart jag orkar.)

RSS 2.0